U četvrtak, 4. svibnja 2017. u Muzeju krapinskih neandertalaca u Krapini predstavljena je knjiga „Noćni leptiri Krapinsko-zagorske županije“ autora dr. sc. Tonija Korena i Stanislava Gomboca, univ. dipl. ing. agr. Knjiga je nastala kao rezultat trogodišnjeg istraživanja noćnih leptira županije, od 2014. do 2016. godine, kojeg je financirala Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Krapinsko-zagorske županije. Tijekom istraživanja zabilježeno je više od 1018 vrsta noćnih leptira, što je trećina od pretpostavljenog ukupnog broja vrsta noćnih leptira u Hrvatskoj. Ovo je istraživanje Krapinsko-zagorsku županiju stavilo u sam vrh najistraživanijih županija u Hrvatskoj što se tiče faune noćnih leptira, a sama knjiga prva je tiskana publikacija o noćnim leptirima na hrvatskom jeziku.

Predstavljanju knjige nazočili su neki od važnih dužnosnika županije, te mnogo zainteresiranih građana, prijatelja i kolega. Osim samog predstavljanja i potpisivanja knjige, naš zaposlenik Toni Koren održao je i kratko predavanje o noćnim leptirima te o samom projektu. Tijekom cijelog događanja publiku je zabavljala vokalna grupa Kvintete, a na kraju su se svi mogli i poslužiti prigodnom zakuskom.

Noćni leptiri mz

Noćni leptiri

U knjizi je predstavljena 101 vrsta noćnih leptira raznolikih porodica, zajedno s kratkim tekstovima o noćnim leptirima općenito. Knjigu možete kupiti po cijeni od 200 kuna u Muzeju krapinskih neandertalaca ili ju možete besplatno preuzeti u pdf verziji klikom na sljedeći link:

Digitalna knjiga “Noćni leptiri Krapinsko-zagorske županije”

Velike zahvale idu Javnoj ustanovi za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Krapinsko-zagorske županije na financiranju projekta te organiziranju i promociji predstavljanja ove važne publikacije.

CCI08052017

CCI08052017 0001