Tijekom prošlog tjedna u razdoblju od 8.do 16.7. u NP Krka provodila su se istraživanja špilja Miljacka I i IV koje su smještene u prekrasnom kanjonu rijeke Krke nadomak hidrocentrale Miljacka. Bajkoviti pejzaži strmog kanjona rijeke Krke upotpunjeni su bujnim životom raznih vretenaca, kornjaša i leptira koji su razbijali težinu vrućih ljetnih dana. Početak svakog radnog dana započinjao je šetnjom od hidroelektrane Miljacka koja je početkom prošlog stoljeća bila najjača hidroelektrana u Europi. Uzvodnom šetnjom kraj rijeke Krke prolazi se kraj špilje Miljacka IV i nakon 15 minuta dolazimo do Miljacke I. Prva speleološka istraživanja na ovom području pa tako i svih špilja Miljacka, započela su krajem 80-ih godina prošlog stoljeća te su ih od tada provodila brojna speleološka društva. Tijekom istraživanja 1989. godine u špilji Miljacka II otkrivena je i čovječja ribica – endem dinarskog krša.

spel Matea Talaja 3

spel Danko Cvitković 4

spel Danko Cvitković 2

Prvih dana napravili smo transport 23 transportne torbe u kojima je bila oprema za tri ronioca i opremanje objekta. Osposobili smo čamac koji nam je omogućio transport ljudstva i opreme preko jezera dugog 40-ak metara i dubine pet metara. Udaljenost od ulaza do početka sifona, gdje se trebala transportirati sva oprema, je oko 500 metara s nekoliko manjih vertikala. Prvim zaronom prošlo se do 300 metara do tada poznatog kanala i 200 metara novog kanala koji je i topografski snimljen. Tijekom sljedećih dana snimali su se i fotografirali potopljeni i suhi dijelovi te se pripremalo za sljedeći veliki uron.

spel Danko Cvitković 5

spel Danko Cvitković 6

U špilji Miljacka IV topografski su snimljeni potopljeni dijelovi koji do sada nisu bili crtani te su sakupljeni uzorci podzemne vodene faune – stigobionta. Pronađene su i naslage ugljena koje su izvađene kako bi se napravila daljnja analiza.

spel Matea Talaja 4

spel frederic swierczynski

Drugi veliki zaron u Miljacki I donio je napredovanje od još 380 metar pri čemu su svi novi dijelovi topografski snimljeni. Pronađeni su i novi suhi kanali te bi ova istraživanja mogla dovesti špilju na duljinu od oko dva kilometra. Istraživanja su napravljena u sklopu projekta Nastavak speleoloških i biospeleoloških istraživanja u špiljama Miljacka I i Miljacka IV u suradnji s Nacionalnim parkom Krka.