Otvoren je novi web portal „Parkovi Hrvatske” s ciljem podizanja prepoznatljivosti naših 19 nacionalnih parkova i parkova prirode na web stranici www.parkovihrvatske.hr. Posjetitelji mogu po prvi puta na jednom mjestu saznati o prirodnima ljepotama Hrvatske te posebnostima svakog parka.

Web portal dio je projektnih aktivnosti vezanih uz učinkovito upravljanje posjetiteljima i stvaranja zajedničkog brenda „Parkovi Hrvatske”. Cilj svih tih aktivnosti disperziranje je posjetitelja, smanjenje pritiska na prirodne vrijednosti najposjećenijih parkova i upoznavanje posjetitelja s vrijednostima svih drugih parkova. Projekt izrade zajedničkog web portala svih parkova realiziran je u sklopu PARCS projekta kojeg provode Ministarstvo zaštite okoliša i prirode i Program Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP) u Republici Hrvatskoj sredstvima darovnice Globalnog fonda za okoliš (GEF).

Zrinjevac parkovi

Novi je web portal službeno pokrenut u srijedu, 16. ožujka 2016. godine sa sadržajem dostupnim na četiri jezika: hrvatskom, engleskom, talijanskom i njemačkom. Na web portalu moguće je krenuti u virtualnu „šetnju” parkovima. Tamo je moguće pregledati i interaktivnu kartu s osam nacionalnih parkova i 11 parkova prirode, njihovim atrakcijama te sadržajima koje nude. Putem ove karte može se i planirati putovanja prema udaljenosti ili sadržajima koje zanimaju posjetitelje (npr. 283 atrakcije u parkovima, 889 aktivnosti), pretraživati biciklističke rute, pješačke ili planinarske staze (1.172 staze i lokacije ucrtane su na karti, moguće je pregledati rute planinarskih ili biciklističkih staza, dobiti podatke o njihovoj težini, dostupnosti i sl.). Po prvi su puta označene i sve aktivnosti koje su prilagođene za osobe s invaliditetom.

Pokrenuta je i Facebook stranica „Parkovi Hrvatske”, a radi se i na razvoju mobilne aplikacije „Parkovi Hrvatske” koja će omogućiti posjetiteljima olakšano kretanje u parkovima.

Promocija novog web portala i parkova održana je u subotu, 19. ožujka, na Zrinjevcu u Zagrebu. Svih 19 nacionalnih parkova i parkova prirode predstavljeno je na štandovima na Zrinjevcu, a posjetitelji su osim upoznavanja s novim web portalom, mogli saznati i sve o programima i atrakcijama u parkovima, te sudjelovati u kvizu znanja.