Špilja Zagorska peć nalazi se u blizini jezera Sabljaci kod Ogulina. Prvi ju put spominje znameniti Dragutin Hirc u “Prirodnom zemljopisu Hrvatske” 1905. godine u kojem prenosi zapise Franje Julija Frasa, školskog nadzornika Karlovačke Krajine koji je još 1835. godine napisao knjigu “Vollständige Topographie der Karlstädter” (Topografija karlovačke Vojne krajine). Špilja se također spominje u djelu Josipa Poljaka iz 1935. g. “Pećine okolice Ogulina, Velike Paklenice i Zameta” gdje se i nalazi nacrt. Godine 1982. članovi SO HPD “Željezničar” istražili su i topografski snimili Zagorsku peć. Prvi koji su zaronili i istražili podzemno jezero u Zagorskoj peći bili su B. Jalžić, O. Lukić i J. Ostojić. Zaronili su do 30m dubine i otkrili da u špilji živi čovječja ribica. Prema tom nacrtu ukupna duljina špilje iznosi 490 metara, a vertikalna razlika preko 45 metara.

Zagorska peć ulaz

Godine 2006. Vedran Jalžić, Alan Kovačević i Petra Kovač Konrad zaronili su na 40 metara dubine, a 2014. godine Vedran Jalžić i Zvonimir Švrljiga zaronili su na 60 metara dubine.
U sklopu monitoringa čovječje ribice kojeg Udruga Hyla provodi već pet godina, 10.12.2016. ponovno se zaronilo u Zagorsku Peć. Ovog su puta ronili Frederic Swierczynski do 100 metara dubine i Petra Kovač Konrad i Peter Slokan do 82 metra dubine. Transport ronilačke opreme koja iznosi preko 200 kilograma jako je zahtjevan i ne bi bio moguć bez pomoći speleologa.

Zagorska peć zaron

Do sada je primjerak čovječje ribice bio uočen na najvećoj dubini od 40 metara. Pretpostavljalo se da vrsta ima preferencije oko maksimalnih dubina kao i oko određenih dijelova špiljskog sustava. Zaron je trajao 70 minuta i primjerci čovječje ribice viđeni su ravnomjerno distribuirani cijelom dubinom.

Tako da je i na 80 metara dubine nađen primjerak čovječje ribice što je do sada najdublji zabilježen primjerak čovječje ribice u Hrvatskoj ikada!

Duboko ronjenje na mješavinu plinova u špiljskim sustavima jedan je od najekstremnijih načina istraživanja, pogotovo na našim prostorima gdje su vrlo niske temperature vode što uzrokuje pothlađivanje speleoronioca.

Osim čovječje ribice uočeni su brojni primjerci špiljskih račića roda Troglocaris i Niphargus.

Zagorska peć zaron2