Od 15. do 21. kolovoza održan je 8. Svjetski herpetološki kongres u gradu Tonglu u Kini (Premješteno iz Hangzhoua). U hotelu Legend gdje je kongres i održan okupilo se oko tisuću ljudi iz različitih dijelova svijeta. Znanstvenici, studenti i hobisti iz polja herpetologije došli su s namjerom da prezentiraju svoj rad kroz mnogo različitih simpozija ili postera koji su se doticali konzervacije, genetike, bioraznolikosti, a glavna je tema cijelog kongresa bila globalne klimatske promjene i stoga je bilo dosta govora o konzervaciji herpetofaune što lokalno što na globalnoj razini te su se prezentirali rezultati raznovrsnih istraživanja.

Vito grad

Student diplomskog znanstvenog studija Odjela za biologiju u Osijeku i ujedno i član Udruge Hyla, Vitomir Šoltić, dobitnik je stipendije europske herpetološke organizacije Societas Europaea Herpetologica koja je uključivala djelomično pokriće putnih troškova i besplatnu registraciju za kongres. Dana 16. kolovoza u sklopu simpozija „Ekologija/Etologija”, izlagao je temu svog diplomskog rada „Reproduktivna biologija poskoka (Vipera ammodytes, Linnaeus 1758)”, projekta financiranog od strane Hyla-e preko fonda za studenstka istraživanja, u kojem je prezentirao rezultate svog istraživanja koji su se doticali energetskih troškova/prijenosa ženke prema mladima, prisutnosti spolnog dimorfizma kod juvenilnih jedinki kao i korelacija između određenih parametara ženke i mladunaca.

Vito prezentacija

Unatoč veoma vrućim i vlažnim danima tijekom boravka u Tonglu imao je prilike doći u doticaj s kineskom kulturom, otići na terene u obližnji nacionalni park kao i neka sela nedaleko od grada. Kongres je bio jedno od vrijednih iskustava gdje su stečena mnoga poznanstva, razmijenjena iskustva i stvorene prilike da se nauči dosta toga kroz savjete i sugestije stručnjaka u ovom polju biologije.

Vito kongres