Hyla već šest godina istražuje biologiju i ekologiju našeg najmanjeg guštera – ivanjskog rovaša (Ablepharus kitaibelii). Istraživanja su se vršila na području Parka prirode Papuk, jednom od samo dva područja rasprostranjena ove vrste u Hrvatskoj. Ova populacija živi na toplim južnim padinama vrhova Turjak-Mališćak-Pliš iznad Velike, a druga hrvatska populacija rasprostranjena je u gradu Iloku i njegovoj bližoj okolici.

Ovaj dugogodišnji projekt financirala je Javna ustanova Papuk, a učitelj Frano Barišić, koji je ujedno i član Hyla-e te njegovi učenici iz Katoličke gimnazije u Požegi, napravili su izložbu o ivanjskom rovašu naziva „Kako sačuvati najmanjeg guštera u Hrvatskoj”. Oni su na projektu sudjelovali između 2012. i 2015. godine, a izložba je zamišljena kao nastavak na naših šest godina istraživanja ovog osjetljivog guštera.

IMG 5703 - Copy

Više o izložbi saznajte od Frane Barišića koga smo upitali sljedeća pitanja:

Kako ste došli na ideju napraviti izložbu o rovašu?

U sklopu projekta organizirali smo izložbu „Kako sačuvati najmanjeg guštera u Hrvatskoj” kojom želimo educirati učenike i građane o toj ugroženoj i rijetkoj vrsti gmaza koji obitava na Papuku. Ideju smo dobili od vaše izložbe koju ste proveli sa čovječjom ribicom prošle godine (Popis izložbi), tako da nam je Ana Štih tu jako pomogla svojim savjetima ali i Dušan Jelić i Senka Baškiera.

Rovas pred

Kakav je bio odaziv od strane djece u vezi izrade izložbe i posjeta?

Sve ilustracije na plakatima i prezentaciji su napravile djeca Katoličke gimnazije tako da su autentični. Isto tako 8 učenika je zaduženo da prezentiraju po drugim školama i da vode samu izložbu a na cijelom projektu do sad sudjelovalo je preko 50 đaka.

Rovas plak

Kakve rezultate očekujete od izložbe, odnosno koji je bio osnovni cilj?

Izložba je započela 30. ožujka 2016. godine i obići će 10 škola u Požeško-slavonskoj županiji i Srednju školu Ilok u Vukovarsko-srijemskoj županiji. U svakoj školi izložba će trajati pet dana (od ponedjeljka do petka). Svakog ponedjeljka učenici Katoličke gimnazije zajedno s djelatnicima Parka prirode Papuk održat će prezentaciju „Kako sačuvati najmanjeg guštera u Hrvatskoj” kao najavu izložbe u toj školi. Nakon predavanja slijedi razgledavanje izložbe. Nastavnicima biologije bit će proslijeđena prezentacija s materijalima kako bi oni ili učenici te iste škole mogli u periodu trajanja izložbe projekt prezentirati drugim razredima. Uz prezentaciju same izložbe djelatnici PP-a Papuk promoviraju i svoj novi edukativni priručnik za djecu “4kids” u kojem je glavna maskota ivanjski rovaš!

Učenici tijekom izložbe mogu nacrtati ili izraditi model ivanjskog rovaša ili se pak literarno izraziti (pjesma ili priča). Najbolji radovi bit će nagrađeni izletom u rujnu ili listopadu 2016. u Park prirode Papuk na lokaciju staništa ivanjskog rovaša. Odabrani đaci upoznat će živog ivanjskog rovaša i njegovo stanište te druge prirodne ljepote Parka prirode Papuk, nakon čega će biti organizirana i radionica za djecu na temu „Kako sačuvati najmanjeg guštera u Hrvatskoj”. Izložba je do sad obišla dvije škole, na predavanju je bilo stotinjak djece plus oni koji su samostalno obišli izložbu!

Cilj je izložbe upoznati učenike i građane sa najmanjim gušterom u Hrvatskoj, upoznati ih s ugroženošću same vrste i njegovom staništu, a time ujedno i potaknuti đake da posjećuju prirodne baštine Požeško slavonske županije.

Rovas grup

Ovim se putem želimo zahvaliti JU Papuk, uz ogromne zahvale Frani Barišiću i učenicima Katoličke gimnazije u Požegi na iskazanom velikom trudu prilikom realizacije ove izložbe i podizanju razine svijesti tamnošnjih stanovnika o ovom osjetljivom gušteru i potrebi zaštite njegovih staništa.