Od 25. do 30. kolovoza 2017 naš zaposlenik Mak Vujanović sudjelovao je na EVS Contact Making seminaru u španjolskom gradiću Mollini, blizu Malage. Na seminaru su sudjelovale 24 osobe iz zemalja diljem Europe, koje su zaposlene u udrugama, fakultetima ili državnim tijelima s EVS akreditacijom, uglavnom bez puno iskustva u provođenju volonterskih europskih projekata. Sudionici iz Španjolske, Italije, Bugarske, Turske, Norveške, Švedske, Danske, Finske, Mađarske i Hrvatske kroz pet dana međusobno su se upoznali, izmijenili kontakte i iskustva te uspostavili temelje daljnjim suradnjama.

EVS početna

Upoznavanje svih sudionika odlično je odrađeno s nekoliko grupnih igara, a svatko je predstavio svoju zemlju kreativnom TV reklamom te delicijama koje su se predstavljale na interkulturalnoj večeri. Što se samih organizacija tiče, svaki sudionik imao je deset minuta da predstavi svoju organizaciju i njene EVS aktivnosti putem prezentacije te plakata koji su ostali sudionici mogli proučiti i procijeniti odgovara li upravo ta organizacija njihovim željama.

EVS prezentacija

EVS interkulturalna večer

Svi sudionici osjećali su se kao tim, a tome je pomogla i mala team building aktivnost. Grupe od 5 do 6 ljudi prohodale su pitoresknim gradićem Mollinom i usput rješavale zadatke koji su uključivali grupno fotografiranje, otkrivanje činjenica o gradu te međusobno upoznavanje.

EVS Mollina

Pun pogodak bili su i takozvani „EVS speed dates“ gdje su sudionici, dvoje po dvoje, u 15 minuta pokušali doći na istu frekvenciju i dogovoriti se oko budućih suradnji. Kroz takav dijalog povežeš se s tek upoznatim individualcima i shvatiš da imate puno toga zajedničkog što se tiče problema i izazova s kojima se možete susresti prilikom prijavljivanja i izvršavanja EVS projekata.

EVS speed date

Osjećaj pripadnosti jednoj većoj grupi na trenutak nas je podsjetilo na samo volontiranje u stranoj zemlji, što će svakako koristiti prilikom naših druženja s volonterima. Zaista je rijetko da partnera u EVS projektu možeš osobno upoznati i popričati s njim te je upravo taj kontakt jedan od najvrijednijih iskustava ovog seminara.

EVS grupna

Ovaj seminar pokazao se iznimno potrebnim za Hylu, još neiskusnu udrugu što se tiče volonterskih projekata i otvorio joj vrata u međueuropsku volontersku mrežu, ali i donio potrebno znanje za upravljanje volonterima u širem smislu.