Edu 1

U srijedu 28.6.2017. zaposlenici Hyle Toni Koren i Mak Vujanović posjetili su Eko kamp „Čuvaj svoje gorje“ u naselju Budinjak na području Parka prirode Žumberak – Samoborsko gorje radi edukacije djece polaznika kampa.

Na kampu je sudjelovalo 10 djece, od trećeg do šestog razreda osnovne škole. Nakon što smo se predstavili i upoznali ih, ispričali smo djeci o vodozemcima i gmazovima Hrvatske te područja Žumberka, uz pokazivanje živih vodenjaka, zmijskih koža, kostura guštera te dijelova kornjačinog oklopa. Nakon toga je uslijedio terenski izlazak na obližnju livadu i šumu gdje su djeca mogla naučiti o raznolikim skupinama kukaca, pogotovo leptira, te se okušati u njihovom lovljenju i identificiranju. Posjetili smo i obližnju lokvu gdje smo malim kamperima približili svijet vodozemaca i vretenaca.

Nakon terenskog izleta, uslijedio je odmor i igranje popularne društvene igre Codenames, ali s home-made prirodoslovnom tematikom, a imali smo čak i slučaj odbjeglog šišmiša. Kad je pao mrak došlo je vrijeme za noćni lov leptira. Vremenski uvjeti nisu nam dopustili predugo zadržavanje oko UV piramida, ali djeca su ipak uspjela doživjeti raznoliki svijet noćnih leptira.

Svi sudionici kampa zaslužili su nagrade u obliku vodiča za zmije te naših bedževa, a mi se nadamo i sljedeće godine gostovati na kampu i prenijeti najmlađima barem dio našeg znanja o svijetu koji nas okružuje. Zahvaljujemo se organizatorici Dubravki Kranjčević i nadamo se da se vidimo i sljedeće godine!

Galeriju slika možete vidjeti u nastavku.

Edu 3

Edu 4

Edu 10

Edu 6

Edu 5

Edu 7

Edu 9 Pheosia tremula Notodontidae Lepidoptera

Pheosia tremula, Notodontidae