Članovi HHD-HYLA su od ponedjeljka 06. 05. 2013. do petka 10. 05. 2013. bili na terenu u Dubrovačko-Neretvanskoj županiji u sklopu projekta Populacijska istraživanja riječne kornjače, Mauremys rivulata.

Cilj nam je bio obići potencijalna staništa riječne kornjače u Konavoskom polju te provjeriti da li je na njima kornjača prisutna i u kojem broju. Tijekom terenskog istraživanja posjetili smo ukupno 19 lokvi i na njih 15 smo zabilježili oko 60 jedinki.

lokva konavle

mala mauremys konavle

U petak 10.05.2013. u Dubrovniku je također bila održana regionalna radionica o zaštiti riječne kornjače na širem području zapadnog Balkana. Radionicu je organiziralo Hrvatskog herpetološkog društva – Hyla i grad Dubrovnik. Na radionici su predavanja, pored hrvatskih (Dušan Jelić), održali i stručnjaci iz Crne Gore (Slađana Gvozdenović), Albanije (Enerit Sacdanaku) i Makedonije (Bogoljub Sterijovski).

Cilj regionalne radionice je bio upoznati se sa stanjem riječne kornjače (rasprostranjenost, mjere zaštite, uzroci ugroženosti) u susjednim zemljama te se dogovoriti oko buduće suradnje i zajedničkih planova zaštite.

Dusko intervju

Marija uvodna rijec