Skip to main content

Od 4. veljače 2018. u Ogulinskom Zagorju provodi se monitoring čovječje ribice kao i fotografiranje podzemnih lokaliteta. Prilikom speleoronjenja koje provode članovi Udruge Hyla u sklopu projekta “Karst -Dinaric Arc Karst biodiversity programme” otkrivena je čovječja ribica stara tek nekoliko mjeseci.

Naime ronjenjem u izvoru Rupečice u Ogulinskom Zagorju, speleoronioc Petra Kovač Konrad, francuski speleoronioc Frederic Swierczynski  i fotoreporteri Florian Lunette i Megane Chene uočili su jedinku veliku tek nekoliko cm. U Ogulinskom Zagorju postoji nekoliko lokaliteta u kojima se već 5 godina provodi monitoring čovječje ribice, međutim sve ove godine nikada nije pronađena ovako mlada jedinka u Ogulinskim lokalitetima. Ovako malu jedinku teško je uočiti  u potpunoj tami u kojoj se speleoronioci koriste podvodno rasvjetom.Nakon kratkog fotografiranja sa  novim članom populacije, speleoronioci su se udaljili kako bi što manje uznemiravali jedinke. Nedaleko od ovog izvora, prije godinu dana, zabilježen je i najdublji nalaz čovječje ribice na 113m. ​

​Osim po lijepoti i bogatstvu potopljenih špiljskih sustava, Ogulinski kraj poznati je i po bogatstvu endemskim špiljskim vrstama. Ovo i još mnoge druge zanimljivosti pronađene u Ogulinskim špiljama kao što su arheološki i paleontološki nalazi bit će objavljeni u knjizi “Tajne Ogulinskih špilja” koju će sufinancirati Grad Ogulin i Vodovod i kanalizacija d.o.o Ogulin te Turistička zajednica Ogulina. Upravo i za tu svrhu francuski reporteri pomažu snimiti fascinantne fotografije.

Fotografije: Florian Lunette​