Skip to main content

U kolovozu 2020. godine objavljen je prilog u televizijskoj emisiji IN Magazin u kojem se iznose netočne i neprovjerene informacije.

Iako je pohvalno da se prilozi o zmijama prikazuju na televiziji i da se objavljuju članci na portalima i u novinama, nažalost primjećujemo da se većinom prenose krive informacije. Predlažemo da se prilikom kreiranja ovakvih sadržaja kontaktiraju stručnjaci kako bi izneseni podatci bili znanstveno utemeljeni i ispravni te kako se ne bi stvarala kriva slika u javnosti, o već ionako stigmatiziranoj skupini.

U navedenom prilogu ima nekoliko netočnih informacija. Istaknuli bismo da zmija neotrovnica NIJE kravosas, već se radi o odrasloj jedinki bjelice (Zamenis longissimus). Drugo, istina je da se poskoci u devetom mjesecu mogu pronaći na granama, ali NIJE istina da se tamo nalaze zbog rađanja mladih, već radi dostupnog plijena (ptice) ili odgovarajuće temperature. Također obje vrste iz priloga, bjelica i poskok, strogo su zaštićene vrste prema Zakonu o zaštiti prirode te je za svako namjerno uznemiravanje iIi hvatanje potrebno ishoditi dopuštenje nadležnog Ministarstva zaštite okoliša i energetike (prema novom Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja).

Drago nam je da postoje zaljubljenici u zmije, ali informacije koje se prenose javnosti trebaju obavezno biti provjerene.

Ivona Burić, mag. oecol. et prot. nat.