Naš zaposlenik, Toni Koren, sudjelovao je u 10. danima bioraznolikosti nacionalnog parka Visoke Ture (Hohe Tauern) u okolici sela Mallnitz u Austriji između 29. i 31.7.2016. godine. Ovaj događaj već desetu godinu za redom organizira i financira sam nacionalni park, u cilju okupljanja čim većeg broja stručnjaka biologa, koji će tijekom tri dana popisati bioraznolikost na za to određenom dijelu parka i na taj način doprinijeti poznavanju bioraznolikosti i efikasnijem upravljanju parkom. Ove godine na danima bioraznolikosti sudjelovao je veliki broj stručnjaka koji se bave botanikom, kornjašima, leptirima, skakavcima, opnokrilcima, šišmišima, pticama, gmazovima, vodozemcima te mnogim drugim skupinama.

zDSC03036

Fauna leptira Visokih Tura poprilično se razlikuje od faune naših krških planina. Na visokim planinskim vrhovima, kao i izoliranim riječnim dolinama Alpa nalazimo brojne glacijalne relikte, kao i neke endemične vrste i podvrste.

zDSC03237 Parnassius phoebus Papilionidae Lepidoptera

Parnassius phoebus (Papilionidae)

zDSC03087 Erebia pharte Nymphalidae Lepidoptera

 Erebia pharte (Nymphalidae)

Ovdje svakako treba istaknuti malog apolona (Parnassius phoebus) koji leti u dolinama potoka, na poprilično različitim staništima od našeg dobro poznatog crvenog apolona. U Alpama susrećemo i veliki broj šarenaca roda Erebia, kojih većinu ne nalazimo na području Hrvatske. Ponekad je moguće vidjeti i jednog od dvije vrste planinskih poštara roda Colias, posebice blijedog poštara (Colias paleno). Iako spada u noćne leptire, planinska ivanjska ptičica (Zygaena exulans) čest je leptir na višim nadmorskim visinama u Alpama. Osim njih, dodatnu čaroliju strmim pašnjacima daje i prisutnost blijede bisernice (Boloria pales). Ova izuzetno brza i agilna vrsta često se može opaziti i fotografirati dok se na cvijeću hrani ili otvorenih krila skuplja zrake sunca kako bi mogla nastaviti svoj let. Od plavaca na pašnjacima živi i planinski plavac (Polyommatus eros), vrsta prisutna i u Hrvatskoj na području Velebita i Dinare.

zDSC03119 Colias paleno Pieridae Lepidoptera

Colias paleno (Pieridae)

zDSC03137 Zygaena exulans Zygaenidae Lepidoptera

Zygaena exulans (Zygaenidae)

Nadamo se da će se ovakva istraživanja nacionalnog parka nastaviti i dalje, kako bi mogli i ubuduće doživjeti ljepotu i čaroliju Alpa i njihovih skrivenih stanovnika.

zDSC03251 Boloria pales Nymphalidae Lepidoptera

Boloria pales (Nymphalidae)