Skip to main content

Osluškuj žabe

Problematika

Žabu ne morate vidjeti kako bi ju mogli prepoznati već ona može biti jako udaljena, a da svejedno znate o kojoj se vrsti radi. Znate li kako je to moguće?

Osim po vizualnim karakteristikama žabe se raspoznaju i po glasanju. S obzirom da svaka vrsta žabe proizvodi svoj specifični zvuk, raspoznavanje žaba po glasanju vrlo je bitno ukoliko se istraživač nađe na terenu u sumrak ili noću ili ako se žaba nalazi sakrivena u vegetaciji. Kreketanje proizvode žabe istiskivanjem zraka kroz grkljan u grlo. Većina mužjaka žaba ima vokalne vrećice kojima pojačavaju zvuk, a koje se nalaze na uglu usta ili na grlu. Kreketanje zapravo služi za “pjevanje serenada”, odnosno za privlačenje partnerice. Mužjaci mogu pjevati pojedinačno ili u grupama (rijetko i samo kod nekih vrsta i ženke krekeču). Isto tako, kreketanje se može koristiti za obranu teritorija, kada mužjak pokušava otjerati druge mužjake.

Kako se uključiti?

Ukoliko vam nedostaje ideja za proljetni izlazak u prirodu s učenicima uključite se u jednu od aktivnosti koje vam nudi Udruga Hyla. S obzirom da se zajedno s dolaskom sunca budi priroda pa tako i vodozemci, sve češće u prirodi možete čuti zvukove poput kre-kre. Zanima vas o kojoj se vrsti radi, a žaba se ne želi otkriti i pokazati. Ono što možete napraviti kako bi saznali o kojoj vrsti se radi je slijedeće:

  1. Izaberi lokalitet na kojemu ćete s učenicima slušati žabe
  2. Nakon što dođetena izabranu lokaciju, par minuta budite mirni, tako da se žabe smire i opet počnu glasati
  3. Snimite glasanje žaba
  4. Uz pomoć snimki glasanja žaba koje se nalaze na Hylinoj web stranici pokušajte odrediti koju vrstu/e ste čuli
  5. Ispunite obrazac
  6. Ispunjeni obrazac i svoju snimku glasanja žaba pošaljite na Hylin mail kako bismo provjerili jeste li dobro odredili vrstu

Kontakt

Ana Štih, ana.stih@hhdhyla.hr, 098 929 4762

Održi predavanje

Što očekivati?

U suradnji s Udrugom Hyla vi i vaši učenici možete unijeti dinamičnost u školski program na način da netko od učenika održi predavanje na temu koja ga najviše zanima i u kojoj se najviše pronalazi. Kako je Hyla udruženje stručnjaka u području vodozemaca i gmazova te raznih skupina kukaca uz našu pomoć možete oplemeniti vaš biološki program.

Što ćete raditi?

Zadatak vaših učenika je održati predavanje vezano uz vodozemce i gmazove na redovnoj ili dodatnoj nastavi, u gradskim knjižnicama i slično. Sve ideje su dobrodošle te je vaš zadatak da zajedno s učenikom izaberete jednu od naših ponuđenih prezentacija koju će ona/on izložiti pred vašim razredom. Ukoliko prezentaciju učenik radi sam, za svaku komponentu, od bioloških nedoumica do izrade same prezentacije, može nam se obratiti putem maila ili telefona. Nakon održane prezentacije pošaljite nam kratak izvještaj i fotografije s predavanja.

Što učenici mogu naučiti?

Mogu naučiti kako se nositi s pritiskom održavanja predavanja ispred veće grupe ljudi. Naučit ćete rad u Microsoft Powerpoint programu te kako odabrati zanimljive i poučne informacije koje treba izložiti u prezentaciji. Isto tako naučit ćete o našim strogo zaštićenim vrstama, zaštiti okoliša i problemima s kojima se vrste susreću u svom staništu.

Mentori:

Katarina Koller Šarić, katarina.koller@hhdhyla.hr, 098 971 2366
Ana Štih, ana.stih2@hhdhyla.hr, 098 929 4762