Zašto su vodozemci važni

 

1. Njihova koža, odnosno žlijezde stvaraju niz raznih spojeva koji modificirani daju lijekove za mnoge ljudske bolesti uključujući depresiju, moždani udar, epileptičke napadaje, Alzheimerovu bolest, razne oblike raka i druge. Australska crvenooka "treefrog" žaba i njeni srodnici stvaraju spoj koji je sposoban spriječiti infekciju HIV-om, uzročnikom side (AIDS). Oko 10% Nobelovih nagrada za fiziologiju i medicinu dodijeljene su istraživanjima u kojima su se koristile žabe.

 

2. Vodozemci su indikatori okolišnog stresa - budući da im je koža vrlo propusna te kroz nju dišu i uzimaju vodu vrlo su podložni utjecaju raznih zagađivača. Također, ovisno o fazama razvoja, koriste i kopnena i vodena staništa te su pod utjecajem zagađivača u oba tipa staništa.Na taj način nam mogu poslužiti kao "kanarinci u rudniku" - isto kako su rudari koristili kanarince da bi na vrijeme primijetili prisutnost otrovnih plinova u rudnicima, vodozemci nas mogu upozoriti na opasne uvjete u okolišu koji mogu voditi i do ozbiljnih zdravstvenih posljedica za ljude.

 

3. Vodozemcima su primarna hrana kukci i ostali beskralješnjaci, uključujući i one koji su prenosnici ljudskih bolesti (npr. komarci - prijenosnici malarije). Postoje procjene da je samo jedna populacija od 1000 žaba vrste "cricket frog" (Acris crepitans) sposobna pojesti čak 5 miliona beskralješnjaka u periodu od jedne godine.
Očito je da su vodozemci jako važni predatori malih beskralješnjaka, ali isto tako i izdašni izvor hrane za veće kralješnjake - oni su vitalna poveznica tih dvaju nivoa u hranidbenom lancu. Njihovim nestajanjem dolazi do domino efekta i urušavanja ekosustava što može imati drastične posljedice i na čovjeka.

 

4. Izrazito su bitne i vitalne komponente ekosustava u kojima žive. 1970-tih godina otkriveno je da je jedna vrsta daždevnjaka (Plethodon cinereus - redback salamander) vjerojatno najbrojnija vrsta kralješnjaka u šumama istočnih SAD-a - njihova ukupna biomasa je prelazila ukupnu biomasu svih vrsta ptica i sisavaca zajedno.

 

5. Vodozemci također imaju značajnu ulogu u pojedinim kulturama širom svijeta. Neke kulture ih prihvaćaju kao čuvare kiše koji daju život ili posrednike plodnosti i sreće. Nekima jednostavno služe kao hrana. U različitim kulturama vodozemci imaju ulogu kao akteri bajka i priča, sastojci narodne medicine te kao duhovna bića.

Joomla templates by a4joomla