Crne točke

Odrasli vodozemci žive na kopnu, ali svako proljeće nakon završetka hibernacije masovno migriraju u vodu kako bi se parili. Zanimljivo je da tijekom tih migracija već stotinama godina koriste iste rute i da se svake godine vraćaju u istu lokvu i to u lokvu u kojoj su se izlegli. Dokazano je da put do mrijestilišta, odnosno vodenih tijela pronalaze uz pomoć mirisa te orijentacijom pomoću Sunca.


Gradnjom prometnica ljudi su na nekim mjestima presijekli višestoljetne putove vodozemaca i tu onda nastaje problem, koji nije svojstven samo za Hrvatsku, već i za cijeli svijet. Jer prilikom migracije s kopna u vodu, ali i kasnije nakon završetka parenja, iz vode natrag na kopnu, vodozemci prelaze preko tih prometnica, i veliki broj ih stradava pod kotačima automobila. Prilikom jednog istraživanja zabilježili su da 75% odraslih jedinki prije nego ostavi potomstvo u vodi na taj način ugine. Samo možemo zamisliti koliko to tijekom vremana, može drastično smanjiti gustoću populacije te ako čovjek pravovremeno ne reagira, može na nekim mjestima doći do nestanka populacije određene vrste. Mjesta na prometnicama na kojima dolazi do masovnih stradavanja vodozemaca zovu se "Crne točke".

mrtva zaba


Vodozemci su jako važan dio ekosustava i fenomenalni su bioindikatori degradacije okoliša te je vrlo važno da ih zaštitimo. Kako bismo smanjili pad brojnosti uzrokovan smrtnošću na cestama, potrebno je kartirati crne točke i sanirati ih.

1. Na mjestima gdje je zabilježena crna točka potrebno je napraviti tunel ispod ceste kako bi vodozemci nesmetano mogli dolaziti do mrijestilišta.

2. Ako nema mogućnosti da se izgradi tunel trebale bi se, bar za vrijeme migracije, postaviti mreže/ograde uz rub ceste, koje onemogućavaju žabama izlaz na prometnice. Duž cijele ograde zakopavaju se u zemlju kante, u koje žabe padaju. Svaki dan volonteri bi trebali obilaziti te kante, vaditi žabe iz njih te ih prebacivati na drugu stranu ceste.

3. Na prometnice, gdje su zabilježene crne točke, također bi se trebali postaviti znakovi ograničavanja brzine te znak koji upozorava da je ovo mjesto mjesto prelaska žaba preko ceste (znak je službeno uvršten u Pravilnik o prometnim znakovima, opremi i signalizaciji na cestama).

 

žabe na cesti

 

Što možete napraviti:

a) ako uočite prethodno navedene znakove - pažljivije vozite, radi žaba, ali i radi vlastite sigurnosti, jer cesta na lokacijama crnih točaka može biti skliska. Usporite i ako je moguće zaobiđite žabu.

b) ako naiđete na crnu točku - javite nam na mail lokaciju

Joomla templates by a4joomla