Projekt Skriveni svijet - NATURA 2000


Projekt "Skriveni svijet – Natura 2000" ima za glavni cilj educirati lokalno stanovništvo o potrebama očuvanja predloženih važnih područja ekološke mreže Natura 2000 na području zadarske regije. Ovo područje je zanimljivo jer obuhvaća niz vrlo različiti tipova ekosustava te ima veliku bioraznolikost i niz ugroženih i rijetkih vrsta. Sukladno tome, prostor Zadarske županije se velikim dijelom nalazi u Nacionalnoj ekološkoj mreži, a na njemu se nalazi i puno predloženih važnih područja mreže Natura 2000.

Provedbom projekta želi se na pristupačan i zanimljiv način upoznati lokalno stanovništvo s prirodnim bogatstvom važnih područja za zaštitu bioraznolikosti, zašto je važno ta područja očuvati te kako je moguć suživot ljudi i Natura 2000 mreže.

 

MJESTO PROVEDBE PROJEKTA - Zadarska županija

 

CILJEVI PROJEKTA

Predstavljanje pojma ekološke mreže i važnih područja, te njihovog očuvanja kroz perspektivu pojedinih vrsta dviju životinjskih skupina (vodozemci i gmazovi) i staništa koja koriste.
• educirati građane o osnovama ekološke mreže – što znači Natura 2000
• upoznati stanovništvo s lokalnim područjima ekološke mreže
• promovirati vodozemce i gmazove kao bitne sastavnice bioraznolikosti

 

AKTIVNOSTI
1. Izložbe fotografija
2. Predavanja za građane
3. "Natura dani" - kratke ture s vodstvom na lokalitetima ekološke mreže
4. Medijska prisutnost

 

IZLOŽBE

GRADSKA KNJIŽNICA ZADAR
Izložba fotografija "Skriveni svijet - Natura 2000" održana je u Gradskoj knjižnici Zadar u periodu 30.1.-11.2.2012. Popratno predavanje građani su mogli poslušati u ponedjeljak 30.1. u 18 sati u Multimedijalnoj dvorani knjižnice.

BIOGRAD
U Zavičajnom muzeju Biograd na Moru postavljena je izložba fotografija s posterima u periodu 5.- 20.3.2012. Predavanje na temu ekoloških mreža u Zadarskoj županiji održano je u Gradskoj vijećnici u ponedjeljak 5.3. u 11 sati. Realizirano u suradnji s udrugom za zaštitu okoliša Hippocampus i Zavičajnim muzejom Biograd na Moru.

SILBA
Izložba fotografija "Skriveni svijet - Natura 2000" održana je u Općinskoj zgradi u periodu 31.03.-12.04.2012. Realizirano u suradnji s Mjesnim odborom Silba.

SALI
Izložba fotografija "Skriveni svijet - Natura 2000" održana je u Velikoj dvorani Općine Sali u periodu 08.-25.05.2012. Popratno predavanje građani su mogli poslušati u utorak 08.02. u 18 sati.Realizirano u suradnji s JU PP Telašćica.
Projekt je financiran od strane Ministarstva kulture u sklopu "Javnog poziva za prijavu projekata iz područja zaštite prirode u svrhu financiranja iz sredstava Državnog proračuna raspoloživih u 2011. godini namijenjen nevladinim udrugama"

Joomla templates by a4joomla