Udruga Hyla

Udruga Hyla osnovana je 1997. godine pod imenom "Društvo za zaštitu i proučavanje vodozemaca i gmazova Hrvatske – Hyla". Osnovana je od strane biologa i zaljubljenika u vodozemce i gmazove koji su svojim djelovanjem željeli zaštititi navedenu skupinu životinja te podići svijest o njihovoj ugroženosti, nestanku i važnosti u ekosustavu.
Društvo je 2004. preimenovano u Hrvatsko herpetološko društvo - Hyla te je razvilo komunikacijsku infrastrukturu u vidu web stranice (www.hhdhyla.hr) te mailing liste članova i suradnika koje održavaju povezanost članova te mreže regionalnih i lokalnih udruga i organizacija partnera. Web stranicama Društva poboljšala se i dostupnost informacija te vidljivost rada Društva široj javnosti.Godine 2016. promijenili smo ime u Udruga Hyla, skraćeno Hyla zbog širenja područja djelovanja.
 
Hyla je registrirana kao strukovna udruga, međutim otvorena je za sve koje zanima zaštita i proučavanje prirode, a posebice vodozemaca i gmazova. Sukladno tome članovi udruge su i biolozi i studenti biologije, ali i svi ostali građani sa zanimanjem za tematiku kojom se udruga bavi.
 
U protekle četiri godine Hyla je uspješno provela brojne projekte. Glavni projekti su: Projekt istraživanja i zaštite čovječje ribice (Proteus anguinus), Projekt integracije EU Natura2000 (NIP) – istraživanja herpetofaune, Projekt zaštite riječne kornjače (Mauremys rivulata), Projekt zaštite planinskog žutokruga (Vipera ursinii), te je ostvaren i niz manjih projekata. Broj uspješno provedenih projekata vidljiv je i na stabilnom rastu prihoda, od 2012. kada je godišnji prihod iznosio 682.000 kuna do 1.518.000 kuna prihoda ostvarenih kroz 2014. godinu. Rast prihoda i poslova utjecao je i na zapošljavanje većeg broja ljudi potrebnih za izvršavanje projektnih obveza, tako da je od tri osobe zaposlene u jesen 2012. dosegnuta brojka od sedam zaposlenika i dvije osobe na stručnom osposobljavanju u prosincu 2015.
 
*Herpetologija (grč. "herpeton" - životinje koje pužu + "logos" - znanost) je grana zoologije koja se bavi proučavanjem vodozemaca i gmazova.
 
 iucn low res
 
Od 4.10.2008. Hyla punopravna je članica IUCN-a (International Union for Conservation of Nature and Natural Resources), najstarije i najveće međunarodne mreže za zaštitu prirode. Hyla je ujedno član i suosnivač Hrvatskog instituta za biološku raznolikost (HIB), koji je zamišljen kao mreža stručnih udruga koje se bave zaštitom prirode. Udruga izdaje znanstveni časopis „HYLA – herpetološki bilten“ koji je uključen na hrvatski znanstveni portal HRČAK te Međunarodni direktorij „otvorenih“ časopisa (DOAJ). Eksperti Hyla-e također su dio Međunarodne platforme za biološku raznolikost i usluge ekosustava (IPBES) koju organiziraju Ujedinjeni narodi u svrhu globalne procjene stanja biološke raznolikosti i usluga ekosistema. 
 
Joomla templates by a4joomla