Novosti Uncategorised

Natječaj za NAJfotku „Vodeni biseri jadranskih otoka“

Dragi ljubitelji prirode, pridružite nam se u otkrivanju najljepših vodenih bisera jadranskih otoka! Oboružajte se fotoaparatima i krenite u potragu za vlažnim staništima u vašoj okolici. Otkrijte terenskog fotografa u sebi i ovjekovječite jedan djelić prirode ili djedovine. Možda baš vaša fotografija bude tijekom 2018. godine izložena na putujućoj izložbi, kojom želimo povećati svijest o važnosti i zaštiti otočkih vlažnih staništa!


Kao i svaki natječaj i ovaj ima nekoliko jednostavnih pravila:


1. Jedna fotografija po prijavitelju za jedno vlažno stanište. To znači da za svako novo vlažno stanište koje posjetiš, povećavaš mogućnost osvajanja nagrada! Dajemo ti puuuno prilika, stoga ih iskoristi najbolje što možeš!


2. Na fotografiji se mora vidjeti lokva ili neko drugo vlažno stanište s hrvatskog otoka.


3. Budi kreativan, iznenadi nas svojom fotkom i pokaži kroz nju vrijednost i ljepotu vlažnih staništa! Osim što su vlažna staništa bogata biljnim i životinjskim svijetom, nemoj zaboraviti da su neka od njih (npr. lokve, potoci) oduvijek vezana za čovjeka i dio su njegovog kulturnog nasljeđa. Uhvati pravi trenutak – uslikaj žabu kako skače, vretence na trsci, predivan lopoč, zaigranu djecu na potoku, djeda koji vadi vodu ili lokvu u tišini u ranu zoru – nama je svejedno. Ali ne zaboravi da na fotki uvijek treba biti vidljivo i vlažno stanište!


4. Potrudi se uslikati što kvalitetniju fotku s tehničke strane. Tako ćeš povećati šansu da upravo tvoja fotka bude izabrana za izložbu.


5. Fotografiju obavezno imenuj na sljedeći način: Ime_Prezime_Naziv otoka (npr. Marko_Marić_Krk). Ako šalješ više fotki s istog otoka, na kraju imena dodaj brojčanu oznaku!


6. Fotografije šaljite na mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.


7. U mailu uz fotografiju pošalji i:
- svoje ime i prezime, kontakt mobitel/telefon
- datum fotografiranja
- otok, grad/naselje u kojem se nalazi uslikano vlažno stanište (po mogućnosti i koordinatu lokacije) te ime vlažnog staništa ako postoji (npr. potok Maslač, lokva Lumbarda itd.).
- ime fotografije, npr. „Ljubavni zov žabe odjekuje na korčulanskoj lokvi"


8. Fotografije primamo do 15. travnja 2018. godine

 


Iz „mora" pristiglih fotografija, javnim glasanjem na našoj Facebook stranici birat će se 20 najboljih koje će krenuti u nezaboravnu fotoavanturu i postati sastavni dio putujuće izložbe „Vodeni biseri jadranskih otoka" tijekom 2018. godine. Sve informacije o izložbi bit će pravovremeno stavljene na naše profile na društvenim mrežama te dodatno poslane svim sudionicima natječaja putem e-maila. Među izabranih 20, oni koji si daju posebno truda, bit će dodatno nagrađeni! Kako? Tako da će autori tri NAJ NAJ NAJbolje fotografije dobiti još Hyla majicu, rokovnik i „vodeni biserni nakit" – sigurno smo ti pobudili maštu i pitaš se što bi to moglo biti? Uključi se i saznaj! Osvoji nagradu! Postani dio biserne ogrlice Jadrana!

Zato ne čekaj, već okini savršenu fotku i neka upravo ona približi ljudima nepoznatu prirodnu ljepotu jadranskih otoka!

 

plakatfotonatječaj

 

Slanjem fotografija na ovaj natječaj daje se suglasnost da se one smiju koristiti od strane Udruge Hyla i njenih ovlaštenih predstavnika za izložbe i daljnju promociju projekta „Vodeni biseri jadranskih otoka", uz obavezno navođenje izvornog autora fotografije. Bilo koji prikupljeni osobni podaci sudionika natječaja bit će korišteni isključivo za potrebe provedbe natječaja, čuvat će se u strogoj tajnosti i neće se prosljeđivati trećim fizičkim ili pravnim osobama, izuzev isticanja autora fotografije na samoj izložbi.

Godišnji izvještaj rada Udruge 2016.

Ovdje možete pročitati sve o radu Udruge tijekom 2016. godine. Godišnji izvještaj preuzmite ovdje.

godisnji1

Vodeni biseri jadranskih otoka u časopisu SMIB

U studenom broju dječjeg časopisa SMIB, u rubrici Lijepa naša, učenici mogu saznati sve o lokvama i ostalim vlažnim staništima naših otoka koje želimo zaštititi kroz naš projekt Vodeni biseri jadranskih otoka, financiran od strane švicarske fondacije MAVA. Osim edukativnih tekstova i zanimljivih fotografija, duplericu krasi i minikviz o vlažnim staništima te poziv djeci na javljanje i slanje fotografija lokvi.

Jako je važno podići svijest najmlađim generacijama o važnosti zaštite bioraznolikosti i ovim se putem zahvaljujemo urednici časopisa Snježani Marić što nam je pružila savršenu priliku da to i ostvarimo.

Ispod možete pročitati članak!

 

SMIB naslovnica

Istraživanja riječne kornjače

Riječna kornjača, Mauremys rivulata, bila nam je u centru pažnje od 18. do 26. srpnja ove godine, kada smo posjetili Dubrovačko-neretvansku županiju. Prvih smo nekoliko dana proveli u Konavoskom polju gdje smo uz pomoć ulovi/označi/ponovno ulovi metode vršili populacijska istraživanja riječne kornjače.

 

Riječna kornjača Postavljanje vrša


Nakon naporna četiri dana i preko 100 ulovljenih i označenih kornjača, zaputili smo se prema Stonskome polju. Tamo nam je cilj bio pronaći riječne kornjače te kartirati lokacije na kojima dolazi, budući da je zadnjih nekoliko godina na tom području zabilježena samo jedna jedinka, a to nam je i uspjelo! Ovim se putem zahvaljujemo Javnoj ustanovi Dubrovačko-neretvanske županije na organizaciji smještaja i vatrogascima na gostoprimstvu.

 

Riječna kornjača - jedinka


Tijekom cijelog terena sakupljali smo i entomološki materijal za izradu zbirke za Prirodoslovni muzej u Dubrovniku.

 

Riječna kornjača-sakupljanje entomološkog materijala

 

Herpetonews 13/11/17

Pročitajte nove Herpetonews i saznajte zanimljivosti o vodozemcima i gmazovima!
herpetonews 02 20171311 hrv

 

  1. Kako morske kornjače preživljavaju oluje? https://www.sciencedaily.com/releases/2017/10/171026135216.htm
  2. „Zlatno čudo“ nađeno nakon 42 godine http://www.sciencealert.com/rare-golden-wonder-salamander-found-alive-lost-42-years
  3. Otkriven način regeneracije repa u macaklina https://www.sciencedaily.com/releases/2017/11/171102120954.htm
  4. Zaslužuju li gmazovi biti kućni ljubimci? http://www.sciencealert.com/3-in-4-pet-lizards-die-in-the-first-year-experts-debate-over-reptile-pets
  5. Svjetleći štapići pomažu u proučavanju vodozemaca https://phys.org/news/2017-11-greatly-amphibian-captures.html

Entomonews 06/11/17

Saznajte što se u proteklih mjesec dana dogodilo u svijetu kukaca uz Entomonews!

Entomonews 11 ispravak hr

 

Nove vrste smrdljivih martina nazvane prema zmajevima iz Igre prijestolja
https://entomologytoday.org/2017/10/16/two-new-stink-bug-species-named-for-dragons-from-game-of-thrones/

Leteći kukci brzo nestaju, trebamo li paničariti?
http://www.sciencealert.com/flying-insects-are-disappearing-at-alarming-rates-and-we-should-all-be-worried

Pet razloga zašto ne špricati vrt
https://phys.org/news/2017-11-bugs-garden.html

Želite li se riješiti komaraca? Snimite zujanje!
https://www.sciencedaily.com/releases/2017/10/171031143711.htm

Hrvatski mirmekolozi opet su aktivni – mravi su važni!
https://www.facebook.com/Hrvatsko-mirmekolo%C5%A1ko-dru%C5%A1tvo-HMD-259877341758/?fref=ts

Sudjelovanje na 11. skupu stručnih službi

Od 25. do 27. listopada 2017. godine u Makarskoj je održan 11. skup stručnih službi na kojem je sudjelovala i Hyla. Kroz tri dana trajanja skupa održano je 27 prezentacija na kojima je sudjelovalo oko 140 sudionika.

Na repertoaru su bile brojne teme vezane za sektor zaštite prirode, ali osnovni cilj bio je razmjena iskustava i edukacija djelatnika stručnih službi radi učinkovitije zaštite, očuvanja i održivog korištenja zaštićenih područja.

 

Skup2

 

Zadnji su dan skupa djelatnici Hyle predstavili preliminarne rezultate projekta „Vodeni biseri jadranskih otoka", u čijem je središtu vrednovanje i zaštita otočkih vlažnih staništa. Javne su ustanove bile zainteresirane za suradnju te se nadamo kako ćemo uz njihovu daljnju podršku doprinijeti učinkovitoj zaštiti vlažnih staništa u Hrvatskoj.

 

Skup

 

 Svakako najljepši dio skupa bio je terenski obilazak PP Biokovo te pogled na Jadransko more s najvišeg vrha Biokova Sv. Jura. Tijekom planinarenja djelatnici su nas upoznali s provedbom monitoringa u Parku te aktualnim pojektima na planini. 

Skup 4

 

 

Skup je organizirala Hrvatska agencija za okoliš i prirodu, a suorganizator i domaćin bio je JU Park prirode Biokovo.

 

Skup 2

EVS Contact Making seminar, Mollina

Od 25. do 30. kolovoza 2017 naš zaposlenik Mak Vujanović sudjelovao je na EVS Contact Making seminaru u španjolskom gradiću Mollini, blizu Malage. Na seminaru su sudjelovale 24 osobe iz zemalja diljem Europe, koje su zaposlene u udrugama, fakultetima ili državnim tijelima s EVS akreditacijom, uglavnom bez puno iskustva u provođenju volonterskih europskih projekata. Sudionici iz Španjolske, Italije, Bugarske, Turske, Norveške, Švedske, Danske, Finske, Mađarske i Hrvatske kroz pet dana međusobno su se upoznali, izmijenili kontakte i iskustva te uspostavili temelje daljnjim suradnjama.

 

EVS početna

 

Upoznavanje svih sudionika odlično je odrađeno s nekoliko grupnih igara, a svatko je predstavio svoju zemlju kreativnom TV reklamom te delicijama koje su se predstavljale na interkulturalnoj večeri. Što se samih organizacija tiče, svaki sudionik imao je deset minuta da predstavi svoju organizaciju i njene EVS aktivnosti putem prezentacije te plakata koji su ostali sudionici mogli proučiti i procijeniti odgovara li upravo ta organizacija njihovim željama.

 

EVS prezentacija

EVS interkulturalna večer

 

Svi sudionici osjećali su se kao tim, a tome je pomogla i mala team building aktivnost. Grupe od 5 do 6 ljudi prohodale su pitoresknim gradićem Mollinom i usput rješavale zadatke koji su uključivali grupno fotografiranje, otkrivanje činjenica o gradu te međusobno upoznavanje.

 

EVS Mollina

 

Pun pogodak bili su i takozvani „EVS speed dates“ gdje su sudionici, dvoje po dvoje, u 15 minuta pokušali doći na istu frekvenciju i dogovoriti se oko budućih suradnji. Kroz takav dijalog povežeš se s tek upoznatim individualcima i shvatiš da imate puno toga zajedničkog što se tiče problema i izazova s kojima se možete susresti prilikom prijavljivanja i izvršavanja EVS projekata.

 

EVS speed date

 

Osjećaj pripadnosti jednoj većoj grupi na trenutak nas je podsjetilo na samo volontiranje u stranoj zemlji, što će svakako koristiti prilikom naših druženja s volonterima. Zaista je rijetko da partnera u EVS projektu možeš osobno upoznati i popričati s njim te je upravo taj kontakt jedan od najvrijednijih iskustava ovog seminara.

 

EVS grupna

 

Ovaj seminar pokazao se iznimno potrebnim za Hylu, još neiskusnu udrugu što se tiče volonterskih projekata i otvorio joj vrata u međueuropsku volontersku mrežu, ali i donio potrebno znanje za upravljanje volonterima u širem smislu.

Joomla templates by a4joomla