Novosti Novosti

Godišnji izvještaj rada Udruge 2015

Ovdje možete pročitati sve o radu Udruge tijekom 2015. godine. Godišnji izvještaj preuzmite ovdje.

 

GPR 2015

Prvi Balkanski herpetološki simpozij 2015

Poštovani kolege,
velika nam je čast i zadovoljstvo pozvati Vas na sudjelovanje na 1. Balkanskom herpetološkom simpoziju u organizaciji Uduge Hyla i Hrvatskog biološkog društva koji će se održati u sklopu 12. Hrvatskog biološkog kongresa. Kongres će se održati u Svetom Martinu na Muri u periodu od 18. do 23. rujna 2015. godine. Mjesto održavanja bit će LifeClass Toplice Sveti Martin, Grkaveščak bb, Sveti Martin na Muri.
Zbog stalne potrebe za povezivanjem herpetologa ove regije, organiziran je Prvi Balkanski herpetološki simpozij kojim se nadamo okupiti predstavnike svih društava unutar regije te posebno one koji su tek zakoračili u svijet herpetologije. Ovaj je događaj dobra prilika za predstavljenje vlastitih rezultata i izmjene iskustava s drugim herpetolozima. Također, na ovom kongresu ćete moći uživati u prezentacijama vrhunskih predavača, sudjelovati u radu okruglih stolova o važnijim pitanjima, vidjeti prekrasnu rijeku Muru i grad Čakovec u sklopu stručne ekskurzije, a planiramo i nekoliko stručnih radionica.

 

Više informacija je dostupno na web stranicama 12. Hrvatskog biološkog kongresa

http://www.hbd-sbc.hr/kongres2015/

Za sudjelovanje na 1. Balkanskom herpetološkom simpoziju, molimo Vas da se registrirate, prijavite sažetak i platitie kotizaciju sukladno instrukcijama dostupnim na gore navedenim stranicama 12. HBK. Službeni jezik simpozija jest Engleski.

 

Radovi prezentirani na 1. BHS moći će se objaviti u posebnom izdanju HYLA Herpetološkog biltena.

Krajnji rok za prijavu i zaprimanje sažetaka: 03. svibnja 2015. Za prijavu sažetaka molimo Vas da slijedite ove upute: http://www.hbd-sbc.hr/kongres2015/prijava-sazetaka/

 Krajnji rok za recenziju i prihvat sažetaka: 31. svibnja 2015.

 Prijava sudjelovanja i niža kotizacija: 30. lipnja 2015.

 Poželjni rok za rezervaciju smještaja: 30. lipnja 2015.(Nakon toga roka potvrda smještaja ovisit će o raspoloživosti u hotelu, stoga preporučujemo što raniju prijavu).

O lokaciji i kontakti: http://www.hbd-sbc.hr/kongres2015/lokacija/

Za pitanja specifično vezana uz herpetologiju, molimo obratiti se Dušanu Jeliću, jelic.dusan(et)gmail.com.

 

Znanstveni odbor:

Dr. sc. Dušan Jelić, Hrvatski institut za biološku raznolikost, Hrvatsko herpetološko društvo HYLA

Dr. sc. Ljiljana Tomović, Sveučilište u Beogradu, Biološki fakultet, Srbija

Dr. sc. NikolayDimitrov Tzankov, Bulgarian Academy of Sciences (BAS), National Museum of Natural History (NMNHS), Bulgaria

Dr. sc. Judit Vörös, Hungarian Natural History Museum, Hungary

Dr. sc. Maja Lukač, Sveučilište u Zagrebu, Veterinarski fakultet, Hrvatska

Dr. sc. Olga Jovanović, Sveučilište u Osijeku, Hrvatska

Dr. sc. Irena Grbac, Hrvatski prirodoslovni muzej, Hrvatska

Dr. sc. Martina Podnar Lešić, Hrvatski prirodoslovni muzej, Hrvatska

Dr. sc. Duje Lisičić, PMF, Biološki odsjek, Hrvatska

 

 

Plenarno predavanje: dr.sc. Anthony Herrel, CNRS, France

 

 

NAGRADA ZA NAJBOLJE STUDENTE I MLADE BIOLOGE:

Ako ste student dodiplomskih ili diplomskih studija ili mladi biolog u razvoju (do dvije godine od diplome) možete se prijaviti za “Nagradu za najbolje studente i mlade biologe”. Nagrada će biti dodjeljena za 5 najboljih oralnih ili posterskih priopćenja. Nagrađeni dobivaju podmirenu kotizaciju za sudjelovanje na kongresu (12. HBK i 1. BHS). Ako se želite prijaviti za nagradu, molimo Vas da sažetak vašeg oralnog ili posterskog izlaganja pošaljte na adresu jelic.dusan(et)gmail.com paralelno sa prijavom putem službene web stranice zaključno sa 03.04.2015.

 

 


Program 12. Hrvatskog biološkog kongresa

 

INTEGRALNA BIOLOGIJA

Genetika, stanična i molekularna biologija

Evolucija, sistematika, filogenija i biogeografija

Mikrobiologija

Biologija mora

Biologija kopnenih voda i kopna

Toksikologija, ekotoksikologija

Konzervacijska biologija, zaštita prirode i okoliša

Komparativna fiziologija, imunobiologija i biologija čovjeka

 

 

Više informacija možete pronaći na:

http://www.hbd-sbc.hr/

http://www.hhdhyla.hr/

 

  HOTEL URL: http://www.spa-sport.hr/

Lokacija:http://www.spa-sport.hr/hr/lokacija

Ostale opcije za smještaj: http://www.hbd-sbc.hr/kongres2015/smjestaj/

 

Natura 2000 Management Workshop

HHD-HYLA je sudjelovala na radionici „Natura 2000 Management Workshop" u Budimpešti, Mađarska od 22. do 23. rujna 2014. godine. Radionica je imala poseban naglasak na upravljanje šumskim područjima na području Alpske i Kontinentalne/Panonske/Stepske/Crnomorske biogeografske regije. Sastanak je organizirala organizacja CEEweb for Biodiversity uz pomoć ECNC-a (European Center for Nature Conservation) i potporu Europske Komisije kako bi se raspravili vodeći problemi u upravljanju Natura 2000 područjima u ovim biogeografskim regijama u zemljama članicama Europske Unije. U uredu udruge se sada nalaze i sljedeće publikacije koje se mogu pročitati u biblioteci udruge: „The Economic Benefits of Natura 2000 – Factsheet", „Financing Natura 2000 (EU Funding Opportunities in 2014 – 2020) – Guidance Handbook", „The Economic Benefits of the Natura 2000 Network" i „Four Highlights from Natura 2000 Forests (NGO Recommendations on Management)".

 

 nat bud

Imenujte maskotu!

Trebamo pomoć! Kao što ste vidjeli izložba „Podzemlje i čovječa ribica" je krenula po Hrvatskoj, a vas pozivamo da nam pomognete dati ime našoj maloj čovječoj ribici, maskoti koja vas vodi kroz izložbu mi imamo nekoliko prijedloga....ali želimo čuti vaše.

maskota

Razmislite i napišite prijedloge ispod fotografije na facebook-u te lajkajte najbolje/najzanimljivije. Pobjedničko ime osvaja nagradu.

 

Izložba "Podzemlje i čovječa ribica"

Krenula je izložba „Podzemlje i čovječa ribica“ na dug put po Hrvatskoj. Izložba će godinu dana putovati po školama i ustanovama lijepe naše kako bi educirali mlade, ali i širu javnost o čovječoj ribici, njenim staništima i „Projektu zaštite čovječe ribice“ koji provodimo pod pokroviteljstvom MAVA fondacije.

 

izloba

 

Izložba se danas upravo postavlja u Osnovnoj školi „Antuna Gustava Matoša“ u Vinkovcima gdje je možete pogledati od 12.9-22.9. Na stranicama možete redovito pratit gdje se izložba nalazi i kad dolazi negdje u vašu blizinu. Za sve promijene ćemo vas obavijestiti na našim web stranicama, stranicama projekta i fb-u.

Vinkovci

 

Provjerite prvih deset lokacija na koje stiže Izložba

Grad

Naziv škole/ustanove

Datum izložbe

Vinkovci

Osnovna škola Antun Gustav Matoš

12.9.-22.9.2014.

Osijek

III. Gimnazija Osijek

23.9.-1.10.2014.

Požega

Katolička gimnazija s pravom javnosti u Požegi

2.10.-10.10.2014.

Garešnica

Osnovna škola Garešnica

13.10.-21.10.2014.

Grubišno polje

Osnovna škola Ivana Nepomuka Jemeršića

22.10.-30.10.2014.

Drnje

Osnovna škola Fran Koncelak Drnje

31.10.-10.11.2014.

Podturen

Osnovna škola Podturen

11.11.-19.11.2014.

Varaždin

Graditeljska, prirodoslovna i rudarska škola Varaždin

20.11.-28.11.2014.

Radoboj

Edukacijsko promidžbeni centar u Radoboju

1.12.-9.12.2014.

Zlatar Bistrica

Osnovna škola Zlatar Bistrica

10.12.-18.12.2014.

Rezultati natječaja - Fond za studentska istraživanja 2014

Pregledali smo i ocijenili sve pristigle projekte ovogodišnjeg natječaja za studentska istraživanja. Unatoč brojnim pristiglim prijavama odabrali smo 2 projekta koje smatramo da pokazuju izniman potencijal te objavljujemo REZULTATE natječaja Fonda za studentska istraživanja 2014. godine.

 

Ove godine stipendije idu studentima u Bosni i Hercegovi i Crnoj Gori:

 

  1. Studentica Ana Ćurić, Prirodoslovno - matematički fakultet, Banja Luka s projektom "Metamorfozni paradoks češnjače (Pelobates fuscus) u Bosni i Hercegovini"
  2. Student Vernes Zagora, Prirodoslovno - matematički fakultet u Podgorici s projektom "Određivanje distribucije šargana (Vipera ursinii macrops) na planinskoj transverzali Orijen-Lovćen-Rumija u Crnoj Gori"

 

Svim prijavljenima hvala na sudjelovanju i više sreće na Hylinom natječaju iduće godine. 

Radionica za pripremu Shadow liste

Dana 21. srpnja 2014. godine održana je radionica za pripremu SHADOW LISTE za NATURA 2000 ekološku mrežu u Hrvatskoj. Seminar je održan u Hotelu Palace. Koordinatori radionice bili su Dušan Jelić (HHD-HYLA, HIB - Hrvatska), Maja Zagmajster (Slovenija), Milena Šijan (SUNCE - Hrvatska). 

 

 shadow lista  1       shadow lista  3     

 Primarni ciljevi „Shadow list" radionice bili su su: elaboratom ukazati na nedostatke i promjene te ujednačavanje forme svih prijedloga kroz razgovor sa predstavnicima iz Europske komisije. Na radionici je sudjelovalo 40-ak ljudi sa zajedničkom željom usklađivanja SHADOW LISTE.

 

shadow lista  2

Hrvatska poseže za radikalnim mjerama zaštite

Iako nikada ne biste rekli, ali u Hrvatskoj živi i jedna posve nevjerojatna vrsta guštera. On je član obitelji tropske porodice skinkova ili rovaša. Velika većina vrsta ove porodice naseljava tropske džungle, pustinje i egzotične otoke, ali ivanjski rovaš (Ablepharus kitaibelii) svoj dom nalazi upravo na području istočne Europe. U Hrvatskoj naseljava samo dva područja veličine nogometnog igrališta: u Parku Prirode Papuk i u gradu Iloku.

 

AblepharusOva je vrsta usko vezana uz specifična staništa šumo-stepe hrasta medunca i crnog jasena koja su u hrvatskoj iznimno ugrožena i rijetka. Zbog nedostatka kvalitetnog staništa i ivanjski rovaš je ugrožena vrsta i tijekom posljednjih 5 godina Hrvatsko herpetološko društvo i PP Papuk provode projekt očuvanja ove fascinantne vrste. S obzirom da je populacija na Papuku ograničena na dva vrlo uska područja na vršnoj zoni vrhova Turjak i Pliš (iznad Velike) odlučeno je da se napravi namjerna introdukcija na dva nova vrha gdje se također nalazi pogodno šumo-stepsko stanište, ali ivanjski rovaš tu nikada nije zabilježen. Ova je mjera stručno definirana kao namjerna introdukcija (translokacija) i po prvi put se koristi u Hrvatskoj i široj regiji. Raniji slučajevi reintrodukcije risa i dabra u Hrvatskoj odnosili su se na uvođenje novih jedinki na lokalitete gdje su te vrste već bile od ranije poznate, ali su iz različitih razloga nestale. Iako su namjerne introdukcije strogo zabranjene Zakonom o zaštiti prirode, odlučeno je da se jedino s ovako radikalnim mjerama može spasiti ova ugrožena vrsta. Pripremljena stručna podloga obuhvaća tri moguća modela prijenosa vrste od kojih je izabran model „Iz divljine u divljinu" koji obuhvaća prijenos mužjaka i trudnih ženki iz jednog staništa u drugo.uma Papuk

Cilj namjerne introdukcije ivanjskog rovaša na vrhove Lapjak i Toplička glava jest da se poveća broj odvojenih subpopulacija, s dvije na četiri, i time poveća površina staništa, broj jedinki i zdravlje cijele populacije (genetički fitness). Do sada je postojao visok rizik od katastrofalnih događaja (požar, bolesti itd.) da izbrišu 1-2 hektara staništa i time i gotovo cijelu populaciju ivanjskih rovaša. U slučaju s četiri odvojena staništa ovaj scenarij je daleko manje realističan.

S obzirom da se radi o strogo zaštićenoj i ugroženoj vrsti guštera Studija za provedbu zahvata je prošla evaluaciju nadležnog Ministarstva zaštite okoliša i prirode te Državnog zavoda za zaštitu prirode. Pripremljena studija je pokazala kako introdukcija ivanjskog rovaša neće imati značajan ekološki utjecaj na novo stanište. Introducirane populacije će se pratiti tijekom slijedećih pet godina kako bi se potvrdila uspješnost provedenog zahvata.

Joomla templates by a4joomla