countryside1.jpgcountryside2.jpghyla1.jpghyla2.jpg

Novosti

Radionica za upravljanje volonterima, Orahovica, EVS

Od 4. do 7. sprnja u Orahovici naš zaposlenik Mak Vujanović sudjelovao je na višednevnoj radionici za upravljanje volonterima s naglaskom na EVS, organizirane od strane Crvenog križa Osijek. Zajedno s ostalim sudionicima koji su zaposleni u raznolikim organizacijama diljem Hrvatske naučio je mnogo o volonterima i volonterskim projektima.

Trinaest sudionika, dobnog raspona od 18 do 60 godina, slušalo je interaktivna predavanja kroz prezentacije, radilo umne vježbe, igralo edukacijske igre, riješavalo grupne kvizove s temom volontiranja i detaljno raspravljalo o različitim elementima upravljanja volonterima. Većina sudionika imala je iskustva s volonterima prije radionice te su oni s više iskustva redovito pomagali i usmjeravali one s manje.

 

P1420862

 Prezentacije su ipak bile rijetke te su glavni fokus bili treninzi uma i male radionice o primjerima i situacijama iz stvarnog života koje se odnose na upravljanje volonterima. Kako odabrati volontera/e, koje im poslove smijete, a koje ne smijete zadati, kako ih ohrabrivati, kako riješiti razne probleme koji se mogu stvoriti, etičke dileme kroz upravljanje volonterima, kako dobiti i održati međusobno povjerenje itd.

 

P1430012

 

Ova će nam radionica puno pomoći oko volonterskih aktivnosti kroz naš projekt o zaštiti vlažnih staništa na jadranskim otocima, financiranog od strane MAVA-e. Organiziramo mrežu volontera koja će uključivati razne ljude s posjećenih otoka, a cilj je povezati sve otočane kojima je stalo do zaštite prirode. U našoj udruzi nema dovoljno zaposlenika koji bi cijelo vrijeme i na svim mjestima mogli biti aktivni oko zaštite vlažnih staništa pa je ovo odličan način za uključiti lokalno stanovništvo u aktivnu zaštitu vlažnih staništa.

 

P1420978

 

Dobili smo važan uvid o upravljanju volonterima koji nam je nedostajao, prvenstveno o koordinaciji naših otočkih volontera, te smo stekli mnoštvo znanja od trenera, ali i ostalih sudionika koji rade u organizacijama s više iskustva o temama volonterizma od nas. Ključno je bilo i povezivanje s raznolikim udrugama te stvaranje temelja za suradnju i međusobno pomaganje s ciljem kvalitetnijeg upravljanja volonterima, u sklopu projekta o zaštiti vlažnih staništa, ali i svih budućih projekata povezanih s volonterima.

 

Joomla templates by a4joomla