countryside1.jpgcountryside2.jpghyla1.jpghyla2.jpg

Novosti

Putovanja jadranskim otocima: Vlažna staništa, No.1 Murter i Šolta

2.Putovanja fbcover

 

Tijekom zadnjih mjeseci raznim objavama uvodimo vas u priču koju stvaramo kroz projekt „Vodeni biseri jadranskih otoka“. Osim što vam želimo predstaviti projekt kojim ćemo istražiti stanje vlažnih staništa, želimo da postanete dio te priče. Kroz aktualne objave moći ćete pratiti naš terenski rad i naučiti zanimljivosti o vlažnim staništima, njihovoj važnosti, ugroženosti i zaštiti te stanju u regiji i svijetu, a za one koji žele više, bit će prilike da se aktivno uključe u projekt.

 

IMG 6297 lokva kanali Murter IB

lokva na Murteru

 

Vlažna staništa neiscrpna su tema o kojoj se priča, ali većinom u negativnom kontekstu. U posljednih 100 godina njihov broj drastično se smanjio i to ih svrstava u jedne od najugroženijih ekosustava na svijetu. Od davnina Sredozemlje predstavlja jedinstveno područje uske povezanosti ljudi i vlažnih staništa koja su odigrala važnu ulogu u razvoju kultura. Jedne od najvećih civilizacija, Egipat i Mezopotamija nastale su na tim ili uz takva područja koja su bila važan izvor vode i hrane, a omogućavala su i prijevoz materijala i dobara. Osim za ljude, ta staništa važna su za očuvanje biljaka i životinja koje su trajno ili povremeno vezane za vodu, a imaju i bitnu ulogu pri spriječavanju poplava ili održavanju temperature okolnog područja. Važnost vlažnih staništa pogledajte u filmiću „Wetlands Provide Priceless Services“ inicijative za očuvanje Mediteranskih vlažnih staništa - MedWet: MedWet movie

 

IMG 6333 lokva Šolta IB

lokva na Šolti

 

Naša otočka priča započinje na Murteru i Šolti. Nakon temeljitog plana i programa rada izrađenog u uredu, tamo smo se uputili u travnju, od 26.4. do 30.4.2017., u potrazi za vlažnim staništima. Tijekom zimskih mjeseci marljivo smo tražili i iscrtavali sva vidljiva vlažna staništa i vodena tijela pomoću topografskih karata i satelitskih snimaka. Taj posao uvelike su nam ubrzali i olakšali već postojeći dostupni podaci i koordinate, udijeljeni od strane DZZP-a i JU Priroda. Vlažna su staništa na otocima raznolika, najčešće su lokve ljudskog ili prirodnog postanka, ali postoje još i cisterne, vlažne livade, slanuše uz more, jezera, mediteranske močvare itd. Pratite priče o putovanjima jadranskim otocima i upoznat ćete njihovu raznolikost i neizmjernu prirodnu baštinu koju predstavljaju.

 

IMG 6256 ljudski utjecaj nasipanje slanuša Murter IB

ljudski utjecaj na slanušu na otoku Murteru - nasipavanje

 

Vremenska prognoza krajem travnja nije bila na našoj strani, a kiša i jugo nisu najbolja kombinacija za popisivanje faune, tako da prilikom ovog posjeta nismo zabilježili puno vrsta. Izdvajamo neke od zanimljivijih vrsta: od vodozemaca zabilježena je zelena krastača (Bufotes viridis) i gatalinka (Hyla arborea), au blizinivlažnih staništa zabilježeni su gmazovi - blavor (Pseudopus apodus) i krška gušterica (Podarcis melisellensis) te šara poljarica (Hierophis gemonensis). Od vretenaca zabilježena je velika mora (Ischnura elegans), a dio ličinki tek treba determinirati. Također popisana je vodena vegetacija vlažnih staništa i prikupljena fotodokumentacija svih posjećenih staništa. Nažalost zabilježili smo i nekoliko negativnih utjecaja čovjeka: na Murteru su dijelovi slanuše nasuti zbog proširenja ceste, dok smo na Šolti primjetili strane vrste u pojedinim lokvama, većinom se radi o zlatnim ribicama, ali zabilježili smo i invazivnu crvenouhu kornjaču (Trachyems scripta elegans).

 

IMG 6525 B.viridis IB

Zelena krastača - najčešći vodozemac na jadranskim otocima

 

Tijekom terena lokalno stanovništvo bilo nam je od velike pomoći prilikom traženja, ali i prikupljanja informacija o lokvama. U polju na Šolti pričali smo s jednim starijim gospodinom koji nam je pomogao da odredimo je li ta lokva privremena ili stalna, koliko vode ima prosječno u njoj tijekom godine te nam je ispričao za što su se lokve korisitle i kada su se zadnji put čistile, odnosno održavale. Ipak je lokalno stanovništvo najbolji poznavatelj svoga otoka. Na Murteru smo zabilježili ukupno četiri, a na Šolti 11 manjih vlažnih staništa.

 

IMG 6422 Ana i Tomo IB

Terenski rad oko lokve na Šolti

 

Osim terenskog dijela održana su i predavanja za djecu u OŠ Vjekoslava Kaleba u Tisnom i OŠ Grohote na Šolti. Za odrasle i sve zainteresirane stanovnike otoka održana je radionica u Društvenom centru Baganelovica u mjestu Jezera na Murteru te u Domu kulture u Grohotama na Šolti, s ciljem stvaranja mreže volontera jadranskih otoka. Ovim putem zahvalili bismo se profesorici dr. sc. Mariji Pandži na pokazanom entuzijazmu i velikoj želji da se znanje o važnosti vlažnih staništa prenese na lokalnu djecu na Murteru. Od velike pomoći bile su pedagoginja škole Mirela Mijić i knjižničarka Dragana Đurić koje su omogućile svakom učeniku škole da sazna nešto o vlažnim staništima otoka Šolte. Šoltaninu Dinku Suletu upućujemo ogromne zahvale na njegovom aktivizmu i pomoći koju je pružao tijekom cijelog našeg boravka na Šolti.

 

Hyla P4281042

Edukativno predavanje djeci iz OŠ Grohote na Šolti

Priču nastavljamo na Dugom otoku, a nastavak uskoro slijedi i na Korčuli. S velikim nestrpljenjem iščekujemo stvaranje novih priča kroz istraživanja otočkih vlažnih staništa te predavanja i radionice s lokalnim stanovništvom.

Pratite naše priče i putujte s nama jadranskim otocima

Joomla templates by a4joomla