countryside1.jpgcountryside2.jpghyla1.jpghyla2.jpg

Novosti

Međunarodna radionica "SOS Proteus"

Tijekom vikenda, 10. prosinca, prisustvovali smo na drugoj međunarodnoj radionici „SOS Proteus" CONSERVATION OF BLACK PROTEUS AND ITS HABITAT – 30 YEARS AFTER ITS DISCOVERY o zaštiti čovječje ribice i podzemlja. Radionicu su organizirali slovenski kolege Gregor Aljančič i Magdalena Năpăruș-Aljančič u Črnomlju, Slovenija u sklopu projekta "Invasive species never rest: raising awareness and prevention about the negative impact of invasive species on the European threatened species" (2016-2017). Cijeli događaj bio je značajno posjećen te su predstavljena mnoga istraživanja na temu staništa i ekologije, veterine i zaštite s naglaskom na crnu čovječju ribicu. Predavanja su održali znanstvenici iz Hrvatske, Slovenije, Njemačke i Mađarske. Na kraju radionice organiziran je posjet izvoru Jelševnik, staništu crne čovječje ribice.

 

sket

Boris Sket, Sveučilište u Ljubljani - održao je glavno predavanje na radionici

 

gregor

Gregor Aljančić, organizator - na kraju radionice vodio je raspravu, zaključke i slijedeće korake u zaštiti vrste i staništa

 

Crna čovječja ribica (Proteus anguinus parkelj) ograničena je na samo četiri izvora u Beloj Krajini, jugoistok Slovenije, a područje koje zauzima manje je od 50 km2. Prvi je put nađena 1986. godine na izvoru Dobličica. Jasno prepoznatljive razlike između crne i bijele čovječje ribice su u morfologiji glave, boji tijela i stupnju razvijenosti očiju. Proteus anguinus parkelj jako je ugrožena životinja. Ime „parkelj" dao mu je slovenski znanstvenik Boris Sket koji ga je ujedno i opisao. Ovakvo ime dobio je zbog svoje crne boje tijela i crvenih škrgi, karakteristike koje podsjećaju na vraga (parkelj = slo. vrag).

 

Proteus SOS-crop

 

 

Joomla templates by a4joomla