countryside1.jpgcountryside2.jpghyla1.jpghyla2.jpg

Novosti

Hylina predavanja 20.04.2016.

HHD – Hyla poziva vas na predavanje "HLADNOKRVNA EKSPLOATACIJA – prekogranični promet i trgovina gmazovima i CITES konvencija" koje će održati Vida Posavec Vukelić, dipl. inž. biologije u srijedu 20. travnja 2016. godine u 18 sati u vijećnici na Biološkom odsjeku PMF-a u organizaciji HHD - Hyla.

Nakon predavanja pozivamo sve članove na druženje uz kavu/čaj/pivo :).

O predavanju:

Egzotični kućni ljubimci, kože i luksuzni kožni proizvodi, modni dodaci, kozmetička, farmaceutska i prehrambena industrija, tradicionalna medicina, lovački trofeji, suveniri, pa čak i opijati… živi gmazovi, te njihovi dijelovi ili derivati, prisutni su na različitim tržištima diljem svijeta. Stoga se brojne vrste gmazova danas naveliko uzgajaju u različite svrhe, ali nažalost i dalje ostaju žrtve prekomjerne eksploatacije, te su česta meta kolekcionara, uzgajivača ili pojedinaca željnih lake i brze zarade. Međunarodna trgovina, pogotovo ilegalna, predstavlja ozbiljnu prijetnju opstanku gmazova te je mnoge vrste dovela na rub istrebljenja. Stoga je danas gotovo 900 vrsta gmazova zaštićeno Konvencijom o međunarodnoj trgovini ugroženim vrstama divljih životinja i biljaka (CITES) kojoj je svrha regulirati i nadzirati međunarodnu trgovinu divljim vrstama, te osigurati da ona ne ugrožava opstanak tih vrsta u prirodi. Međutim, dokle god postoje pojedinci spremni platiti vrtoglave iznose u želji za posjedovanjem rijetkih, endemičnih i ugroženih vrsta, ili luksuznih proizvoda, ne mareći pritom za zakonitost njihova podrijetla, postojat će i ilegalna trgovina divljim vrstama. Vrste se krijumčare do konačnog odredišta, ili se pak lažno deklariraju kao primjerci iz uzgoja, te ulaze na legalno tržište gdje postižu astronomske cijene, što pak potiče kontinuirano ilegalno uzimanje gmazova iz prirode i razvoj crnog tržišta.

Što je točno CITES, čemu služi i kako djeluje, koje vrste gmazova se nalaze na CITES-u, koji primjerci se najčešće nalaze u uzgoju i trgovini, zašto uzgoj gmazova može biti podjedanko dobar kao i loš za njihovo očuvanje, koje vrste su najpogođenije ilegalnom trgovinom, kako se sve švercaju gmazovi, koje vrste i primjerci su najčešći predmet zaplijena, te kakva je situacija u Republici Hrvatskoj i koliko je zavičajna herpetofauna pogođena ilegalnom trgovinom, saznajte na predavanju.

Predavanje drži:

Vida Posavec Vukelić, dipl. inž. biologije, diplomirala je biologiju, smjer ekologija, na PMF-u, te od 2003. godine radi u Hrvatskoj agenciji za okoliš i prirodu (nekad Državni zavod za zaštitu prirode), koja je nadležno stručna institucija za provedbu CITES konvencije u Republici Hrvatskoj. Tematikom prekograničnog prometa i trgovine divljim vrstama bavi se od 2009. godine, te je redoviti predstavnik Republike Hrvatske na sastancima Znanstvenog odbora država članica EU za provedbu CITES konvencije. Također, redovito sudjeluje u edukaciji carinskih djelatnika, granične veterinarske i fitosanitarne inspekcije, te inspekcije zaštite prirode o identifikaciji i prepoznavanju CITES primjeraka, te pruža stručnu pomoć navedenim službama prilikom nadležnog postupanja, zapljena i redovitih nadzora.

 

Posavec predavanje naslovnica

 

 

Link na Facebook event: Hylina predavanja (20.04.2016.)

Joomla templates by a4joomla